28 Αυγούστου 2013

28.08.2013: OI HΠΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ…

cyprus1 copy

H ευρύτερη κρίση που απειλεί την Μέση Ανατολή ωθεί τις ΗΠΑ σε ένα γρήγορο κλείσιμο του κυπριακού.
Οι Αμερικανοί θεωρούν πως αν πάμε γρήγορα σε διαμορφωμένο πλαίσιο λύσης, θα διευκολυνθούν οι ευρύτεροι σχεδιασμοί στην περιοχή. Και στην ενέργεια.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Τζον Κένινγκ, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη, ανέφερε ότι οι έρευνες και η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων μπορούν να συνεχιστούν παράλληλα με τις συνομιλίες. Τον Οκτώβριο, όπως γράφουμε εδώ από τον περασμένο Μάιο, αναμένεται ότι θα αρχίσουν οι συνομιλίες. Kαι είναι προφανές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέρχονται στο κυπριακό όχι τόσο γιατί υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον, αλλά λόγω, κυρίως, του Ισραήλ και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Οι Αμερικανοί φαίνονται θερμοί με το θέμα της Αμμοχώστου, και θεωρούν πως η πρόταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει δυναμική και θα βοηθήσει σε μια τελική συμφωνία.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η στάση που τηρείται είναι αναμονής, και οι Βρυξέλλες έχουν εκχωρήσει άτυπα την επίβλεψη της διαδικασίας σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο. Αυτό δεν προοιωνίζει καλή πορεία για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αφού η Μεγ. Βρετανία εξακολουθεί όπως πάντα να ρέπει προς λύση φιλοτουρκική.

Δεν πρέπει να παραμερίζεται ο βασικός ενδιαφερόμενος, η Τουρκία. Στην Άγκυρα, συζητούν το θέμα "επιστροφή Αμμοχώστου μόνο ως μέρος λύσης πακέτου, με σκληρά ανταλλάγματα που θα νομιμοποιούν το ψευδοκράτος και θα οδηγούν σε λύση χαλαρής συνομοσπονδίας δύο ισότιμων states. Και η Αθήνα, μάλλον θα επιλέξει την ώρα που θα κρίνονται όλα να οχυρωθεί πίσω από ψευτόλογα "συμπαράστασης, ως συνήθως.  

Φοβούμαστε πως η Κύπρος σύρεται σε διαδικασία λύσης express, τραγικά μόνη...

http://www.elkeda.gr/


el gato (admin)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ