29 Αυγούστου 2013

Τώρα που έγινε νόμος, μπορείτε να τρώτε σκουπίδια…(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ)

ΛΗΓΜΈΝΑ 12

Με το νέο Αγορανομικό Κώδικα (ΦΕΚ 2044Β – 22.8.13) επανήλθε στο προσκήνιο η διάταξη για τα ληγμένα τρόφιμα. Από μεθαύριο 1 Σεπτεμβρίου 2013 θα μπορούμε να αγοράζουμε σκ@τά από ειδικά διαμορφωμένα ράφια σε χαμηλές όμως τιμές.

Έτσι επιτυγχάνονται δύο πράγματα:
α) περισσεύουν λεφτά για φόρους
β) αυξάνει ο τζίρος των φαρμάκων


Πέρσι το φθινόπωρο λέγαμε για τη ληγμένη κυβέρνηση. Όχι επειδή είχε λήξει η ίδια (πού τέτοια τύχη;) αλλά επειδή τα ληγμένα που παίρνει θέλει να μας βάλει να τα παίρνουμε κι εμείς. Αλλιώς δεν μπορείς να εξηγήσεις την εμμονή της (ακόμη μια!) να μας στείλει ομαδικώς στο διάολο.

Διαβάζοντας ξανά την ανάρτηση διαπιστώνω πως μπορεί κάλλιστα να έχει γραφεί σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αυτά που είχαν σχεδιάσει από τότε τα υλοποιούν τώρα στο ακέραιο. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, για να μη λέτε ότι άλλα λένε και άλλα κάνουν!
Αυτά όμως τα έγραφε στις 15 Οκτωβρίου 2012 ένας ασήμαντος υβριστής της καραδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά. Λίγες μέρες μετά τις δικές μου σαχλαμάρες ο ΕΦΕΤ έβγαλε Δελτίο Τύπου, απαντώντας στις κυβερνητικές πίπες περί προστασίας των καταναλωτών:

ΕΦΕΤ
Αθήνα 23 Οκτωβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ο ΕΦΕΤ διαφωνεί με την μετατροπή της χώρας σε χωματερή ληγμένων τροφίμων»
Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ στις 19-10-2012 με την παρουσία των ενώσεων καταναλωτών, των επιχειρήσεων τροφίμων και των επιχειρήσεων λιανεμπορίου (Super Market), ο ΕΦΕΤ κατέληξε ότι η αγορανομική διάταξη για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας πρέπει να παραμείνει ανενεργός διότι:
1. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους.
2. Υπάρχει κίνδυνος να βρουν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι (οι λιγότεροι ίσως) να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας.
3. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα.
4. Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες.
5. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετέχει ο ΕΦΕΤ.
6. Δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις.
7. Δεν προσδιορίζεται το ποσοστό που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα.
8. Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα).
9. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.

Ο ΕΦΕΤ θεωρεί πως η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα μας σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και τους πολίτες – καταναλωτές σε πολίτες με τσαλακωμένη αξιοπρέπεια.
Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ υπάρχει εδώ σε μορφή pdf.

Όσο και αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω νεότερο Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ με το οποίο να συντάσσεται με την κυβερνητική αυτή ξεφτίλα (βλ. έγκλημα). Αλλά τι να τους κάνεις τους Φορείς, τους Οργανισμούς και τους επιστήμονες όταν έχεις μια χούφτα βλαμμένους που φροντίζουν για όλα;

Τα βλαμμένα που μας κυβερνούν μονίμως παρακάμπτουν τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας και περνούν σε νόμο οποιαδήποτε παπάρα τους ζητηθεί από τους δανειστές, τις πολυεθνικές, ή επιτάσσει η πουστιά που τους δέρνει. Ποιος θα ξεχάσει την προ 2ετίας πλήρη αντίθεση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με το νόμο Λοβέρδου για την «εικαζόμενη συναίνεση» και την αφαίρεση οργάνων; Αντίθεση που προκάλεσε την παραίτηση του Προέδρου του ΕΟΜ και το διορισμό νέου που λέει σε όλα ναι. Είδες πως λύνονται τα ζητήματα;
Και αφού νομοθετήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις (=εξαρτήσεις) τους, μετά ξαμολιόνται στα κανάλια να μας πείσουν για τον έρωτα που τρέφουν για εμάς. 


«Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει. Επίσης, τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ.
Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει».


Τάδε έφη Αθανάσιος Σκορδάς, υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Και μετά από αυτή την ανακοίνωση ήρθαν οι Συριζαίοι και τα κομμούνια και έκλασαν μέντες! Άντε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους γιατί πολύ κράτησε το αστείο με την κατασυκοφάντηση της κυβέρνησης απ’ τους αναρχοάπλυτους.

ληγμένα.png111

Εγώ υφυπουργέ μου σε πιστεύω, διότι και σοβαρότητα διαθέτεις και υπευθυνότητα επιδεικνύεις. Και τώρα σε πιστεύω και τον Ιούνιο που μας έλεγες πως δεν υπάρχει κανένα θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε πίστευα και ένα μήνα μετά που τάχθηκες υπέρ της μερικής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών συνέχισα να σε πιστεύω.
Θα μπορούσε να σε επιλέξει ψυχίατρος για το διδακτορικό του, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Γιατί δεν είσαι ο μόνος!

Σήμερα εμφανίστηκε σε πρωινή εκπομπή ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας (πως κολλάνε αυτά τα δύο;) Γεώργιος Στεργίου, για να καθησυχάσει το καταναλωτικό κοινό, λέγοντας πως δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στο νόμο, απλά αυστηροποιούνται οι ποινές.

«Τα προϊόντα για τα οποία συζητάμε γράφουν ‘ανάλωση κατά προτίμηση’. Όταν λέμε ‘κατά προτίμηση’ η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική. Δεν είναι δεσμευτική. Ελληνικά μιλάμε, νομίζω, και ελληνικά γράφονται πάνω στα προϊόντα.»

Ναι! Αυτός ο παλιο@#&*^% δεν είναι εκπρόσωπος των εταιρειών. Δεν είναι μάνατζερ καμιάς πολυεθνικής, ούτε κανένας από εκείνους τους επενδυτές του κώλου που μαζεύει ο Σαμαράς για να ροκανίσουν τα ΕΣΠΑ και να εξαφανιστούν. Αυτός ο καραγκιόζης είναι Γ.Γ. Καταναλωτή, δηλαδή εργάζεται για το καλό το δικό μας. Πληρώνεται από εμάς για να προασπίζει τα δικά μας συμφέροντα. Και έχει την εντύπωση πως τρώγοντας εμείς αυτά που μέχρι χθες ήσαν υποχρεωμένα τα σούπερ μάρκετ να επιστρέφουν στις εταιρείες τροφίμων - και αυτές με τη σειρά τους ήταν υποχρεωμένες να τα καταστρέφουν - προασπίζει την υγεία μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι επειδή γέμισαν οι χωματερές βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους εναπόθεσης των απορριμμάτων: τα στομάχια μας!
Πάλι καλά να λέμε που γλιτώσαμε το ξύλο γιατί ήταν έτοιμος να μας βαρέσει ο κ. Γενικός που δεν καταλαβαίνουμε τα ελληνικά που μιλάει και τα ελληνικά που αναγράφονται στις συσκευασίες.

«Η συγκεκριμένη διάταξη υπάρχει από τα τέλη της 10ετίας του ’80. Η μοναδική αλλαγή η οποία έγινε τώρα είναι ότι αυστηροποιήσαμε τις ποινές για εκείνους που μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα στη μαζική εστίαση, προκειμένου να προστατέψουμε ακόμα περισσότερο και να αποτρέψουμε κάποιους καλοθελητές και δεύτερον υποχρεώνουμε το κατάστημα λιανικής εφόσον αποφασίσει να τα πουλήσει αυτά τα προϊόντα, γιατί μπορεί να συνεχίσει να τα επιστρέφει, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Δεν υποχρεώνεται.»

Οι Βερόπουλοι, Βασιλόπουλοι, Μαρινόπουλοι κλπ θα τα κρατούν και θα τα πουλάνε αφού έχουν λήξει με την κάλυψη του νόμου, η δε κυρά Φρόσω με το μίνι μάρκετ των 50 τ.μ. θα σηκώνει το ανάστημά της στον πωλητή, θα τον υποχρεώνει να τα αποσύρει από τα ράφια και να τα αντικαθιστά με φρέσκα. Μα αυτό κύριε μαλάκα ίσχυε μέχρι σήμερα! Ποιος επιπλέον νόμος χρειαζόταν αν αυτό που ίσχυε δεν αλλάζει;

κάδος.png

Πάμε παρακάτω. Αφήνουμε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ γιατί έχουν τεράστια περιθώρια κέρδους, όπως και προσφορές που καρπώνονται και πάμε πάλι στην κυρά Φρόσω. Αν αυτό που αγόρασε 1€ και το πουλούσε π.χ. 1,40 € αποφασίσει από αύριο επειδή είναι ‘περασμένης διατηρησιμότητας’ να το βάλει σε ξεχωριστό ράφι με τη σχετική ένδειξη και να το πουλήσει π.χ. 1,10 € ποιο θα είναι το κέρδος της;
Το κέρδος της πάει περίπατο αλλά το νοίκι τρέχει, ο ΦΠΑ τρέχει, το δάνειο θέλει λεφτά και πάει λέγοντας.

Μη μου πεις ότι θα βρεθεί τρόπος μεταξύ καταστηματάρχη και εταιρείας υπό τη μορφή κινήτρων, μπόνους κλπ για να πουληθούν και τα ληγμένα, γιατί τότε δεν μιλάμε για προστασία του καταναλωτή αλλά για ξεκάθαρη προστασία της κονόμας! Να μας το πεις να μη νιώθουμε και υποχρεωμένοι.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου «αρκετές εταιρείες είναι εκείνες, όπως μας είπαν ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ, που δεν δέχονται να επιστραφούν από τη στιγμή που θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», απαντάει ο σάχλας:

«Όχι! Κατ’ αρχήν για να μην αυταπατόμαστε, η σχέση μεταξύ λιανοπωλητών και προμηθευτών είναι διμερείς σχέσεις. Δεν επεμβαίνει το κράτος».

Εκείνο το «Όχι» που πάει ρε μεγάλε; Ή λέει αλήθεια η δημοσιογράφος και πρέπει να συμφωνήσεις με ένα ‘Ναι’, ή λέει ψέματα και πρέπει να πεις ‘Όχι’ χωρίς να συμπληρώσεις τις επόμενες παπαριές σου!

Κατόπιν αυτών έκλεισα την τηλεόραση γιατί δεν τον άντεχα άλλο.

Τέλος, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά περισσότερο για να μη τρώμε τις μπούρδες Σκορδά περί προβλέψεων της Ε.Ε., καλό θα είναι να διαβάσουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ.

Αντιγράφω: “Η Ε.Ε δεν έχει εκδώσει ποτέ οδηγία όπου είναι υποχρεωτικό τα τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας δηλ. τα ληγμένα να μπαίνουν στα ράφια των καταστημάτων, για καμία χώρα-μέλος της ΕΕ. Στην χώρα μας είχε εκδοθεί μία αγορανομική διάταξη το 1989 για το θέμα αυτό, χωρίς ποτέ να ενεργοποιηθεί.”

Το 1989 είπατε; Γεια σου ρε Μητσοτάκουλα που έγινες …επίκαιρος !!!

μητσοτ.png

http://akivernitos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_29.html

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ: Και ο ΜΗΤΣΟΤΆΚΟΥΛΑΣ ληγμένα έτρωγε ρε παιδιά και είναι …”κορακοζώιτος”….


el gato (admin)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ