29 Αυγούστου 2013

Αρχίζει η μάχη των θρανίων…

olme_poreia_111 
Του Νίκου Σβέρκου
Η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται σε απεργία διαρκείας, η κυβέρνηση απειλεί με τελεσίγραφα τους καθηγητές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα και καλεί τους γονείς να συμπαραταχθούν…

Σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προμηνύεται εντός ολίγων ημερών στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τους Κ. Αρβανιτόπουλο και Σ. Κεδίκογλου να προβαίνουν σε προκαταβολικές επιθέσεις κατά της ΟΛΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η ομοσπονδία προσανατολίζεται στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας, ενώ η ηγεσία της δίνει ήδη το «στίγμα» του αγώνα «μέχρις εσχάτων» για να μην περάσουν τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επενδύει στην ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού», δηλαδή να προκαλέσει κλίμα δυσαρέσκειας στους γονείς των μαθητών. Επιχειρεί δε να εμφανιστεί «ανένδοτη» απέναντι σε πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι θα ακολουθήσει ξανά μέσα σε λίγους μήνες την τακτική της επιστράτευσης.
Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», που υποστήριξε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο» και κατηγόρησε την ΟΛΜΕ ότι «εκφράζει μια ισχνή μειοψηφία και όχι την κοινότητα των εκπαιδευτικών». Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι «επειδή η ελληνική κοινωνία καθημερινά απειλείται από τη δυσβάσταχτη οικονομική πραγματικότητα, δεν χρειάζεται, δεν αντέχει τεχνητές οξύνσεις και συνδικαλιστικές ασκήσεις».

Ο υπουργός Παιδείας πάντως ακολουθεί την τακτική του συναδέλφου του, Αδώνιδος Γεωργιάδη. «Θέλω να διαβεβαιώσω το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι καμία θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί όμως κεντρικά η κυβέρνηση, με τον Σίμο Κεδίκογλου να δίνει ουσιαστικά «τελεσίγραφο» στους εκπαιδευτικούς. Μιλώντας στη Real News δήλωσε βέβαιος ότι «η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών δεν θα δεχτεί μια απόπειρα καταστάσεων ομηρίας σαν εκείνες που είχαμε τον περασμένο Μάιο» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να κρατάς κλειστά τα σχολεία, δεν είναι τσιφλίκι κανενός».

«Προληπτική» επίθεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως επιτέθηκε σφόδρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «ποντάρει στην πολιτική αστάθεια και την ακυβερνησία», ότι «συντάσσεται με κάθε είδους παραβατικότητα, αν δεν πρωτοστατεί κιόλας», ενώ «το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει υποσχέσεις για μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο».
Η «προληπτικά επιθετική» στάση της κυβέρνησης τίθεται στο μικροσκόπιο των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι «ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στο διαφαινόμενο κύμα απολύσεων στη δημόσια εκπαίδευση και τις αλλαγές στο Λύκειο είναι δίκαιος και απολαμβάνει τη στήριξή μας».

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν μάλιστα ότι οι όποιες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως «προμετωπίδα των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής». «Αν οι καθηγητές απεργήσουν μόνοι τους, τότε τα αποτελέσματα ίσως είναι ισχνά», προσθέτουν και επισημαίνουν ότι έχει σημασία «να συστρατευθούν με την ΟΛΜΕ οι 10.000 αναπληρωτές που “εξαφανίζονται”, αλλά και οι γονείς, που πρέπει να διεκδικήσουν καλύτερη δημόσια Παιδεία».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν εφησυχάζουν σχετικά με το ενδεχόμενο νέας επιστράτευσης. «Η ηγεσία της ΟΛΜΕ είναι πλέον πιο έμπειρη σε σχέση με τον Μάιο και όλες οι τοπικές ΕΛΜΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένες», λένε χαρακτηριστικά.
Τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επαναλαμβάνουν ότι «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κινούνται αυτόνομα και δεν υπόκεινται σε καμία έξωθεν «γραμμή»», αν και το κόμμα φαίνεται να έχει προνομιακή θέση εντός της ΟΛΜΕ. Ο πρόεδρός της, Θέμης Κοτσιφάκης, που βρίσκεται και ο ίδιος σε διαθεσιμότητα, πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι τελευταίες εκλογές ενίσχυσαν σημαντικά την παράταξή του.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


el gato (admin)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ