6 Αυγούστου 2013

Επετηρίδα εναντίον ΑΣΕΠ…

paideia

Αν ρίξετε μια ματιά σε ιστολόγια εκπαιδευτικών θεμάτων θα δείτε πολλά άρθρα και ακόμα περισσότερα σχόλια σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου να μοριοδοτηθούν στην αξιολόγηση για τις απολύσεις με περισσότερα μόρια οι διορισμένοι με ΑΣΕΠ απ' ότι εκείνοι με επετηρίδα.

Αυτή η συζήτηση από μόνη της εξηγεί γιατί αυτός ο κλάδος βρίσκεται στο χάλι που βρίσκεται και δεν πρόκειται να δει στον ήλιο μοίρα με τα μυαλά που κουβαλάει, διότι την ώρα που η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα μεσαία και κατώτερα στρώματα δέχονται μια επίθεση που όμοια της δεν έχει υπάρξει μετά τους πολέμους, οι τύποι κοιτάνε ποιος θα σώσει το τομάρι του, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο έχουν μάθει να λειτουργούν και να τη βγάζουν καθαρή.

Ας δούμε όμως και μερικές άλλες αλήθειες. Την τελευταία τριετία των μνημονίων, οι νεότεροι στο χώρο της εκπαίδευσης, που είναι διορισμένοι με ΑΣΕΠ, είδαν μειώσεις στους μισθούς τους της τάξης του 40%-45% αντίθετα με τους παλιούς που είχαν τις μισές μειώσεις. Τώρα γιατί το Υπουργείο επέλεξε αυτή τη διαφοροποίηση, μπορούμε να σκεφτούμε διάφορα σενάρια, όπως οτι έτσι δημιουργούνται εσωτερικές κλιμακώσεις και το μέτωπο αντίστασης διασπάται. Για να το δούμε σε απόλυτους αριθμούς, οι παλιοί, που κατά κύριο λόγο έχουν διοριστεί με επετηρίδα αφού τότε δεν είχε καθιερωθεί ο ΑΣΕΠ, για παράδειγμα ένα εκπαιδευτικός 15ετίας και πάνω, παίρνει σήμερα καθαρά περισσότερα από 1300 ευρώ το μήνα. Αντίθετα ένας νεότερος εκπαιδευτικός που σίγουρα διορίστηκε με ΑΣΕΠ, με τις μειώσεις των μνημονίων έχει καθαρό εισόδημα περίπου 800-900 ευρώ.
Αυτή όμως η κατάσταση έχει και σαν αποτέλεσμα οι παλιότεροι, είτε επειδή ζούνε ήδη αρκετά καλά με αυτά που βγάζουν και με αυτά που έχουν αποταμιεύσει από τον "παλιό καλό καιρό", είτε επειδή πλησιάζουν στη σύνταξη, να μην ενδιαφέρονται για καμιά κινητοποίηση και να μην στηρίζουν απεργίες. Αντίθετα οι νεότεροι που αντικειμενικά δεν έχουν συσσωρεύσει αποταμιεύσεις και το υπάρχον εισόδημα δεν τους φτάνει, θίγονται περισσότερο και είναι το κομμάτι που αισθάνεται πιο ευάλωτο. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι αναπληρωτές.


Έτσι λοιπόν η αντικειμενική πραγματικότητα είναι πως οι παλιοί - της επετηρίδας - σε απόλυτους αριθμούς, είναι εκείνοι που θα είχαν περισσότερο από τους νέους - του ΑΣΕΠ - τη δυνατότητα να τραβήξουν μπροστά στους αγώνες, στις απεργίας, αλλά δεν το έκαναν ποτέ. Αντίθετα ξύπνησαν τώρα και δείχνουν με το δάχτυλο τους ΑΣΕΠίτες, να σταυρωθούν εκείνοι αντί γι αυτούς, να σταυρωθούν όσοι έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Κοιτάξτε εσείς οι παλιοί: Αν θέλετε αξιολόγηση και σας αρέσει να κάθεστε στο ίδιο τραπέζι με το Υπουργείο Παιδείας, να του αναγνωρίζετε εξουσία και αρμοδιότητες επί της ζωής σας, εντάξει, αλλά τότε μπορεί και να μη σας βγει η συνταγή, όπως και να τη μαγειρέψετε. Αν αποφασίσετε να γίνετε άνθρωποι και όχι ανθρωποφάγοι και να συμμετέχετε σε συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειας όλων, θυσιάζοντας και κάτι ελάχιστο από τη βολή σας που νομίζετε παντοτινή, έχει καλώς.

http://kerasiakrinoi.blogspot.gr/2013/08/blog-post_6.html


el gato (admin)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ