2 Αυγούστου 2013

Δεν τα βρίσκουν ούτε για τη μεταβατική ΕΡΤ…

kapsis Απαλό γαλάζιο, βαθύ μπλε ή και λίγο πρασινοκόκκινο;

Για το «χρώμα» στη σύνθεση της μεταβατικής ΕΡΤ διαξιφίζονται ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής και το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι εργαζόμενοι εφιστούν την προσοχή σε πιθανή καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η οποία θα επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό το παρασκήνιο. Έως το Σάββατο τα μεσάνυχτα παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τις 2μηνες θέσεις εργασίας. Το μέτωπο της αποχής από τον κυβερνητικό διαγωνισμό «έσπασε» το μπλοκ δημοσιογράφων του ΚΚΕ.


Στο πρόσωπο του Παντ.Καψή, ο οποίος αποτελεί επιλογή του ΠΑΣΟΚ μετά από παραχώρηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια των δραματικών διαβουλεύσεων που συνόδευσαν το «μαύρο» στη συχνότητα της ΕΡΤ, συσπειρώνονται στελέχη της ΕΡΤ προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ.
Η συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την πρόθεση του υφυπουργού να εκτελέσει τις κυβερνητικές εντολές όσο πιο «πολιτισμένα» μπορεί, διαμορφώνεται απέναντι στις αξιώσεις συνεργατών του πρωθυπουργού να τοποθετήσουν στις θέσεις τόσο της μεταβατικής όσο και της μόνιμης -νέας- δημόσιας τηλεόρασης ανθρώπους της επιλογής τους με βάση κομματικά κριτήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσιογραφική «πιάτσα» μόνο ως ανέκδοτο συζητείται η υποβολή αίτησης στη νέα ΕΡΤ από συναδέλφους οι οποίοι δεν συνδέονται με κάποιον κομματικό χώρο και δη τη ΝΔ, αν και η υψηλή ανεργία στον κλάδο αναγκάζει έναν αριθμό δημοσιογράφων να προσφύγει σε αυτήν την κίνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έως την Πέμπτη το βράδυ είχαν υποβληθεί 4.500 αιτήσεις για τις αρχικές 589 θέσεις εργασίας οι οποίες προκηρύχθηκαν στη μεταβατική ΕΡΤ. Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε και νέα προκήρυξη για ακόμη 1.400 θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται η εξαγγελία Καψή για 2.000 εργαζόμενους 2μηνων συμβάσεων στο μεταβατικό καθεστώς της νέας δημόσιας τηλεόρασης.

Το μπλοκ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ επέλεξε να υποβάλει αιτήσεις για τις προκηρυγμένες θέσεις εργασίας, οι οποίες επισφραγίζουν στην πράξη το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, με βάση τη λογική ότι οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ δεν πρέπει να μείνουν έξω από το νέο καθεστώς, αλλά αντίθετα οφείλουν «να δώσουν τη μάχη από μέσα».


«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Καψή, η επιλογή των εργαζομένων της μεταβατικής ΕΡΤ θα γίνει βάσει μοριοδότησης. Εφόσον ισχύει αυτό, τη Δευτέρα θα πρέπει να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, αφού θεωρητικά θα υπάρχει έτοιμο το αντίστοιχο σχέδιο καταμερισμού των θέσεων με συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδάλλως, η όποια καθυστέρηση θα καταδείξει ‘μαγείρεμα’ των ονομάτων από τους ιθύνοντες», δηλώνει στέλεχος της πρώην ΕΡΤ.

Σημειωτέον, οι συγκεκριμένες προσλήψεις εντάσσονται στη νομοθεσία που αφορά σε εποχικούς εργαζόμενους, κατεπείγουσας ανάγκης κλπ. Αυτές οι συμβάσεις είναι 2μηνες και έχουν το χαρακτηριστικό ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν πριν από το πέρας ενός έτους. Ο Παντ.Καψής έχει αναφέρει ότι προς το τέλος αυτών των συμβάσεων θα επιχειρήσει κάποια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την ανανέωση, μία πρωτοβουλία η οποία θα είναι δύσκολο να αναληφθεί χωρίς να συμπαρασύρει και άλλους κλάδους. Σε κάθε περίπτωση, έως τον Ιανουάριο τα στοιχεία των προσλήψεων θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στον ΑΣΕΠ για αναδρομικό έλεγχο.

Για περιπτώσεις διευθυντών και στελεχών προβλέπονται και συμβάσεις εκτός ΑΣΕΠ.

Κατηγορηματική αντίθεση στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη δημόσια τηλεόραση εξέφρασε την Πέμπτη το 29ο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει: «τη μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το φασιστικής έμπνευσης κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο εντάσσεται άρηχτα στους κανόνες του ευρομονόδρομου και του Δ.Ν.Τ. , που επιτάσσουν το ξεθεμέλιωμα των εργασιακών σχέσεων, την ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων και τη μεθοδευμένη αποστέωσής τους με στρατιωτικές μεθόδους επιτάξεων, επιστρατεύσεων και διάλυσης, πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών».

http://tvxs.gr/
 
el gato (admin)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ