8 Αυγούστου 2013

Τη μέλισσα και τα μάτια μας…

melissa 111 Tου Γιάννη Μακριδάκη

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, το πρωί, θα κάνουμε παρασκευή σβόλων για σπορά, στα πλαίσια των καλοκαιρινών συναντήσεων στη Βολισσό.

Πηλόχωμα εμπλουτισμένο με κάμποσα είδη σπόρων από τριφύλλια και κουκιά, παπούλες, μπιζέλια, μπρόκολα, λάχανα και πολλά ακόμα σπόρια, τα οποία θα αφεθούν εντός των σβόλων μες στο μούρκι, για την επίσημη έναρξη της φυσικής του καλλιέργειας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Φέτος οι μπαξέδες είχανε προβλήματα εδώ στο νησί, πιθανότατα επειδή έκανε μεγάλες ζέστες τον Απρίλη και τα φυτά, κυρίως οι ντοματιές, μπερδεύτηκαν κι άρχισαν να ξεραίνονται νωρίς. Ακόμα κι έτσι όμως, η γη μας έθρεψε κι ακόμα θα μας θρέφει ως το φθινόπωρο με τις όψιμες καλλιέργειες.

Κάποιοι φίλοι από εκείνους στους οποίους έστειλα σπόρια την άνοιξη, μου στείλανε με τη σειρά τους φωτογραφίες από τους μπαξέδες τους και χάρηκα. Κάποιοι άλλοι στην Αθήνα κυρίως, μου στείλανε μαντάτα αποτυχίας και αποδείξεις τρανταχτές του ότι άμα εξαφανιστεί η μέλισσα, θα πεθάνουμε όλοι, άνθρωποι και λοιπά έμβια όντα του πλανήτη (ούτε οι μεταλλαγμένοι καταναλωτές δεν πρόκειται να ζήσουν κι ας έχουν γεμάτη πορτοφόλα). Στους Αμπελόκηπους, μου γράφει η Μαρίνα, η τελευταία μέλισσα καταγράφηκε το 1960, οπότε οι κολοκυθιές της κάνουνε μόνο άνθη και δεν τα γονιμοποιεί κανείς, καρπός ούτε για δείγμα. Το ίδιο και στην Ακαδημία Πλάτωνος, μου γράφει η Ιφιγένεια.

 Τις μέλισσες και τα μάτια μας λοιπόν. Θα βάλουμε και σπόρο από μηδική δενδρώδη μες στους σβόλους, που είναι θάμνος μελισσοτροφικός, να χουν να τρώνε, να τις έλκει κιόλας στον μπαξέ μας. Και του χρόνου με όσους θα ξανάρθετε να δείτε την πρόοδο της προσπάθειάς μας, την πρώτη μας χρονιά, θα τρώμε όλοι από τον κόπο μας και τα δικά μας ζαρζαβάτια
Καλή αντάμωση στην Βολισσό λοιπόν. Κι ύστερα από μας, μακάρι να ‘ρθουν οι μέλισσες…

MAKRIDAKIS-KALOKAIRI-2013

http://yiannismakridakis.gr/?p=3315


el gato (admin)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ