20 Αυγούστου 2013

Παρέμβαση προς την EBU από την Παγκόσμια Ένωση Δημοσιογράφων – ΠΟΕΣΥ – ΠΟΣΠΕΡΤ – Δημοσιογράφους ΕΡΤ…

EBU

Επιστολή απέστειλαν προς την EBU, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Δημοσιογράφων Τζόν Μπουλμέλα, οι πρόεδροι των τριών συνδικαλιστικών οργάνων Γ. Σαββίδης από την ΠΟΕΣΥ, Π. Καλφαγιάννης από την ΠΟΣΠΕΡΤ, Σ. Τρίμης από ΕΣΗΕΑ και οι δυο εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Μ. Νικολαρά και Ν.Τσιμπίδας, ζητώντας τη συνέχιση της αναμετάδοσης της ΕΡΤ από το δίκτυο της EBU. Όπως αναφέρουν στην επιστολή «η κυβέρνηση δημιούργησε την ΔΤ ως μεταβατική πλατφόρμα, μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί η ΝΕΡΙΤ. Πρόκειται για τον πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο δημόσιο φορέα ΜΜΕ που έχει συσταθεί από ιδιώτες εργολάβους, χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα studio που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχουν ιδιόκτητα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Στην επιστολή επισημαίνεται πως το πρόγραμμα της μεταβατικής ΔΤ που σχεδιάζει να βγάλει η κυβέρνηση με ειδήσεις, δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρώπη, θα βγει από στούντιο κρατικής ιδιοκτησίας, της γενικής γραμματεία που φτιάχτηκε σε χρόνο μηδέν μέσα στο κτήριο του υπουργείου!

«Η μετάδοση ενός δελτίου ειδήσεων», σημειώνουν, δεν μπορεί να μετατρέψει τη ΔΤ σε δημόσιο τηλεοπτικό φορέα.

Τέλος, ενημερώνουν την EBU ότι η κυβέρνηση και ο Π. Καψής απέρριψαν την πρόταση των εργαζομένων που έδινε διέξοδο και διασφάλιζε την ομαλή μετάβαση στη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ ενώ καταθέτουν στα στελέχη του ευρωπαϊκού οργάνου το πρόγραμμα αλλά και τις δράσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ από το ραδιομέγαρο επί 55 συνεχείς ημέρες.

http://www.ertopen.com./

ΑΚΟΜΑ:

Αντιδρούν στην απόφαση της ΕΒU οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ
Σταματά η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) τη μετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ.

Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της, μέσω της ιστοσελίδας της, από το πρωί της Τετάρτης 21 Αυγούστου, θα διακοπεί η μετάδοση του σήματος της πρώην δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που γινόταν έως σήμερα μέσω της διαδικτυακής σελίδας της ΕΒU.

Σύμφωνα με την EBU, η απόφαση ελήφθη μετά τις αναφορές ότι ο προσωρινός αντικαταστάτης της ΕΡΤ, η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, θα μεταδώσει δελτία ειδήσεων αυτή την εβδομάδα.
Όπως τονίζεται, από τις 12 Ιουνίου έως σήμερα, η ΕΒU πραγματοποίησε 8,5 εκατομμύρια ζωντανές μεταδόσεις σε 4,4 εκατομμύρια ώρες. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες παρακολούθησαν τις εκπομπές της ΕΡΤ διαδικτυακά, ενώ κατ' επανάληψη η ηγεσία της είχε επισκεφτεί τη χώρα μας και είχε συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αντιδρούν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, ζητώντας από τον πρόεδρο της Ένωσης «να μην σταματήσει τη μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ και να την κρατήσει ζωντανή μέσα από τους δορυφόρους της EBU, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα».

Εξάλλου, ξεκίνησαν διεθνή εκστρατεία συμπαράστασης, συλλέγοντας υπογραφές μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.

http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=146482

ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η ΕΒU ρίχνει «μαύρο» στην ΕΡΤ και τι κρύβουν στο γραφείο Καψή
Σχεδιάζουν άμεση πρόσληψη με πριμοδότηση των 580 του «μεταβατικού φορέα» ενώ αποκρύπτουν ριζοσπαστική πρόταση της αυστριακής ORF!

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Στον απόηχο της σημερινής διευρυμένης σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράστηκαν απορίες σχετικώς με το νέο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα που υποτίθεται ότι διαδέχεται την ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Παντελή Καψή ενώ έχουν αρχίσει να διακινούνται ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για ζητήματα που ενδεχομένως σκοπίμως δεν εξετάζει η κυβέρνηση.

Η αλήθεια των αριθμών φαίνεται πως κλονίζει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο εισηγείται στο γραφείο του πρωθυπουργού να μη συγκροτηθεί η «μεταβατική ΕΡΤ» και να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη θέσεων για τη ΝΕΡΙΤ εξ αιτίας του απαγορευτικού κόστους.

Με πρόσχημα τα κόστη και με δεσμεύσεις περί συνέπειας στις πληρωμές προς την EBU, μάλιστα, λέγεται ότι η κυβέρνηση επέτυχε έναν από τους στόχους της, δηλαδή να διακοπεί η μετάδοση προγράμματος από τους διαμαρτυρομένους εργαζομένους της ΕΡΤ από τον ευρωπαϊκό οργανισμό, το πρωί της Τετάρτης. Λέγεται μάλιστα, ότι στελέχη της EBU επικοινώνησαν με τους συνεργάτες του αρμοδίου υφυπουργού ώστε μετά τη διακοπή μετάδοσης του «απεργιακού προγράμματος» να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο συμφωνίας που αφορά στις μεταδόσεις του “Champions League” από το κρατικό κανάλι.

Από την άλλη πλευρά, βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ασκούν κριτική προς το πρόσωπο του υφυπουργού κ. Παντελή Καψή. Όσον αφορά στη λειτουργία της «Δ.Τ.» εκφράζεται δυσφορία για την ποιότητα και το ύφος του καναλιού που μπορεί να συγκριθεί με σταθμό ερασιτεχνικής στάθμης.

Μάλιστα, βουλευτές της Ν.Δ. έχουν δεχθεί κρούσεις από εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ που ψέγουν πρόσωπα από το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», οι οποίοι κατείχαν και φαίνεται πως θα κατέχουν ισχυρές θέσεις στο νέο σχήμα. Στον ίδιο τόνο επισημαίνουν ότι το Δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει ένα εξωτερικό στούντιο και εξωτερικούς συνεργάτες χωρίς να χρησιμοποιούνται οι σαφώς πιο σύγχρονες και αξιόπιστες εγκαταστάσεις της πρώην ΕΤ-2 στη Μεσογείων και Κατεχάκη.

Ποιους θα προσλάβουν
«Είναι προσχηματικό το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν πρόγραμμα επειδή βρίσκεται σε κατάληψη το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή», επιβεβαίωσε συνταξιούχος εργαζόμενος της ΕΡΤ ο οποίος έκανε μια αποκάλυψη ακόμα. Σχετικώς με τις 1.400 προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ, η κυβέρνηση μελετά να πριμοδοτήσει τους 580 που έχουν επιλεγεί για το μεταβατικό φορέα και να αποκλείσει τους υπόλοιπους!

Ενδιαφέρον έχει επίσης, η (απολύτως επιβεβαιωμένη) πληροφορία που αναφέρει πως στο γραφείο του κ. Καψή έχει κατατεθεί πρόταση του αυστριακού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ORFη οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Κρεμς, τις τεχνικές υποδείξεις του φορέα πιστοποίησης ΜΜΕ ISAS και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η πρόταση έχει παραμείνει ξεχασμένη σε κάποιο γραφείο και το νέο μόρφωμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης φαίνεται να συγκροτείται με την κλασσική παλαιοκομματική μέθοδο που γνωρίζουν πρόσωπα που έχουν ισχυρό ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το παράδοξο είναι ότι η κριτική εκφράζεται εντός της Νέας Δημοκρατίας αφού υπάρχουν βουλευτές που έχουν βγει εκτός εαυτού λέγοντας ότι από την εποχή πρωθυπουργίας του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπήρχε σχεδιασμός ενίσχυσης και στήριξης της ΕΡΤ ενώ τώρα δίδεται η εντύπωση πως το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ θα αποτελεί τον φτωχό συγγενή των εγχώριων ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί περί υποστήριξης συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκδοτών που δραστηριοποιούνται (με διαπλοκές, υπόγειες διαδρομές και την αρωγή διαχρονικώς αργόμισθων) στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης και πάντοτε ήθελαν να βάλουν χέρι στην παλιά ΕΡΤ (στο αρχείο, στις υποδομές και στις συμφωνίες της).

Δεν είναι τυχαίο ότι «γαλάζιοι» βουλευτές σχολιάζουν πως οι αντιλήψεις περί των «ιερών αγελάδων» δεν πρέπει να εκφράζονται μόνο μπροστά στις κάμερες αλλά να αποτελούν πολιτικό προηγούμενο που θα εφαρμόζεται με σοβαρότητα. Λέμε, τώρα…

 http://www.newsbomb.gr/

el gato (admin)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ